ADAPT

Op deze pagina vind je de ADAPT-handleiding waarin je meer leest over de ontwikkeling en achtergrond van ADAPT. Ook staan in de handleiding richtlijnen en suggesties voor het gebruik.

Je kunt ADAPT op verschillende manieren gebruiken:

Een gedrukte versie van ADAPT kun je bestellen bij Uitgeverij Pica.

Ook is een online leeromgeving waarin je de ADAPT-training kunt volgen beschikbaar. Via deze link krijg je toegang tot deze omgeving. Als je nog geen account hebt, moet je je nog wel registreren voor Canvas:

ADAPT (Assessing Differentiation in All Phases of Teaching) is een meetinstrument dat is ontwikkeld om in kaart te brengen in welke mate leerkrachten in staat zijn hun onderwijs aan te passen aan verschillen tussen leerlingen. ADAPT is te gebruiken bij leerkrachten in groep 3 tot en met 8. Het instrument wordt gescoord door getrainde beoordelaars op basis van een lesobservatie, een interview en het bestuderen van relevante documenten. ADAPT bevat 23 indicatoren die gaan over vier fasen bij differentiatie: de periode- en blokvoorbereiding, de lesvoorbereiding, de lesuitvoering en de evaluatie. Alle indicatoren worden beoordeeld op een 4-puntsschaal.

Ik ben door het werken met ADAPT weer bewuster gaan nadenken over differentiatie en welke factoren hier allemaal aan bijdragen. Goed kunnen differentiëren bestaat eigenlijk uit heel veel verschillende kleinere onderdelen. (observator ADAPT)

Download de ADAPT-handleiding

Download hieronder de volledige handleiding, inclusief informatie over de ontwikkeling en achtergrond van ADAPT en (heel belangrijk!) richtlijnen en suggesties voor het gebruik hiervan. Wil je liever een gedrukt exemplaar met een fijne ringband? Bestel deze dan bij Uitgeverij Pica.

Het scoreformulier (pagina 64-68) kun je hier los downloaden om te printen.

Met dit formulier kun je je scores omzetten naar een rapportage.

ADAPT-training en implementatiebegeleiding

Voor het goed inzetten van het ADAPT-meetinstrument is een training gewenst. Ben je geïnteresseerd in ADAPT en wil je graag een training volgen? Of wil je als school begeleid worden bij de implementatie? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Tijdens de training konden we meerdere keren oefenen met ADAPT en kregen we feedback op onze beoordelingen. De indicatoren werden stap voor stap langsgegaan, waardoor ik na de training het idee had dat ik de indicatoren kende. (observator ADAPT)